Отиде си една от най-разпознаваемите фигури от прехода - бившият регионален

...
Отиде си една от най-разпознаваемите фигури от прехода - бившият регионален
Коментари Харесай

Почина една от емблематичните фигури на прехода - Евгений Бакърджиев

Отиде си една от най-разпознаваемите фигури от прехода - бившият районен министър и вицепремиер Евгений Бакърджиев. Той е умрял през днешния ден в болница ИСУЛ. Сутринта той е претърпял гастроентерологична интервенция. неотдавна пък е прекарал тежък ковид.

Бакърджиев беше измежду най-видните почитатели на Левски и не пропускаше мач на " сините " в ложите на " Герена ".

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство, компетентност „ Промишлено и гражданско строителство “, и до 1991 година работи като архитект в разнообразни предприятия, достигайки до поста шеф на Конструктивен отдел в „ Технострой – СП2 “.

След легализирането на политическата съпротива през 1989 година става член на Българския аграрни национален съюз „ Никола Петков “, част от обединението Съюз на демократичните сили. От 1991 до 1995 година е кметски наместник на район Изгрев към Столична община. През май 1995 година е определен за началник на СДС-София и есента за ръководител на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните акции на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Ръководи Националния щаб на митингите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за събаряне държавното управление на Жан Виденов и Българска социалистическа партия от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за депутат в 38-о и 39-о Народно заседание.

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев става заместник министър-председател и министър на районното развиване и благоустройството. Ръководи договарянията с „ Газпром “ за доставка и пренос на природен газ.

Той бе съществена фигура при разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в София през 1999 година

Разрушаването стартира на 21 август 1999 година и е командвано персонално от Бакърджиев – тогава вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройство в държавното управление на ОДС. Първият гърмеж е осъществен в 14:37 часа. По-късно са осъществени още три огромни гърмежа, след което разрушаването продължава с машини. Последните парчета са извозени в късния следобяд на 27 август 1999 година

В края на 1999 година е освободен от кабинета по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и лични промени. През ноември 2001, след двете поредни изборни загуби на Съюз на демократичните сили през същата година, открито желае оставките на управлението на Съюз на демократичните сили. Скоро по-късно е изключен от Съюз на демократичните сили и основава нова партия – Български либерален съюз „ Радикали “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР